Digitale collecte biedt kansen voor goede doelen
Veel goede doelen missen inkomsten doordat vrijwilligers niet of minder met collectebussen langs de deuren kunnen. Een deel van de goede doelen organisaties lost dit op door digitaal te collecteren. Hoewel dat financieel op dit moment minder oplevert, biedt het wel nieuwe kansen, stelt Ronald Hubert, CRM-consultant bij Pixelzebra Social Matters.
Het coronavirus strooit roet in vele collecteweken van goede doelen. Veel vrijwilligers die langs de deuren gaan met een collectebus zijn al wat ouder en daarmee voorzichtiger in de pandemie. Verschillende goede doelen riepen daarom online collectes in het leven, waarbij vrijwilligers digitale collectebussen kunnen aanmaken en via Whatsapp, e-mail of social media een donatieverzoek kunnen sturen aan vrienden, familie, collega’s en kennissen. “Mensen kunnen anoniem geven, wij ontvangen namen en rekeningnummers niet”, stelt Jan-Willem Förch van ReumaNederland in het Algemeen Dagblad. Zonde, betoogt Pixelzebra Social Matters-consultant Hubert. Want juist door waar mogelijk wél informatie te verzamelen, kun je als goede doelen organisatie nieuwe donateurs aan je verbinden.
Trouwe donateurs
Uit een rondgang van het AD onder goede doelen organisaties bleek dat ze vorig jaar met collecteren ongeveer 10 miljoen euro minder op hebben gehaald dan gebruikelijk. Dat de non-profitorganisaties het financieel konden blijven bolwerken, komt door hun schare trouwe donateurs. “Het is dus zaak om die groep uit te breiden voor jouw organisatie”, zegt Hubert. Koepelorganisatie Goede Doelen Nederland ziet een omslag naar digitaal collecteren. “Wij voorzien dat er in de toekomst steeds vaker combinaties van aan de deur en online collecteren zijn”, zegt directeur Margreet Plug tegen het AD. Dat betekent dat goede doelen daarop moeten voorsorteren.
Informatie bijeenbrengen
Een manier om dat te kunnen doen, is te zorgen voor een speciale collectepagina waar donateurs kunnen aangeven of ze anoniem willen geven, of dat het goede doel hen nogmaals mag benaderen. “Wanneer mensen hun naam en e-mailadres willen achterlaten, kun je ze op de hoogte houden van wat er met hun donatie gebeurt”, zegt Hubert. “Uit onderzoek blijkt dat mensen graag geven aan goede doelen, maar dat ze ook graag willen weten waar hun geld voor gebruikt wordt.” Een systeem dat zowel de donaties als de gegevens van de donateurs bijeen brengt, is daarom onmisbaar voor een non-profitorganisatie. “Donaties moeten kunnen worden getagd, zodat mensen voor specifieke doelen of fondsen kunnen doneren. Wanneer ze zich ergens bij betrokken voelen, trekken mensen makkelijker hun portemonnee.” Sterker nog, online liggen de donaties hoger dan wanneer aan de deur gecollecteerd wordt.
Donaties buiten collecteweken
Digitale collectes zullen het collecteren aan de deur nooit helemaal kunnen vervangen, zegt Hubert. “Maar door met een speciale collectepagina gegevens te verzamelen van de mensen die doneren, kun je je trouwe schare fans wel uitbreiden.” En daarmee wordt digitaal collecteren tóch weer een stuk minder anoniem. “Het is belangrijk om te weten wie je donateurs zijn, wat hen drijft en om ze inzicht te geven waar hun donatie naartoe gaat. Op die manier kun je, ook buiten de reguliere collecteweken, donaties blijven binnenhalen.”